Tjajkovskijs Spader dam/Bayerische Staatsoper

Bayerische Staatsoper, München, 17 februari 2024

Peter Tjajkovskij: Spader dam (Pikovaja dama)

Handlingen i Tjajkovskijs opera Spader dam går nästan att sätta i vilken kontext som helst idag och genom åren har det gjorts alla möjliga försök för att komma med något nyskapande och kreativt och ändå behålla operans psykologiska kärna.

I sin nyuppsättning på Bayerische Staatsoper försöker Benedict Andrews att ställa karaktärerna i fokus – framförallt Herman som här framstår som den egendomlige, mystiske Travis Bickle i filmen Taxi Driver – i Film-Noire-stil. Problemet är att Andrews missar så många element i operan – det är ju trots allt en opera som även handlar om samhället i sin helhet och inte enbart om enskilda personer och deras öden. Rufus Didwiszus scenografi är extremt avskalad: scenen är i stort sett helt naken och mörk, olika objekt skjutsas i operans sju scener. Någon provocerande regiteater är det i alla fall inte; delar man upp operan och ser varje scen för sig så finns det alltid något tilltalande och operans psykologiska kärna går inte förlorad, men det är en aning enformigt och statiskt över närmare tre timmars speltid.

För den musikaliska ledningen valde man en husdebutant: den unge dirigenten från Uzbekistan Aziz Shokhakimov. I stora drag levererar han en gedigen tolkning av Tjajkovskijs rika partitur och visar suverän fingertoppskänsla för musikdramatik och samspel med vad som händer på scenen. Dock sätter han ingen större personlig prägel på musiken. Orkestern och kören levererar också en lysande och kompakt insats.

Foto: Wilfried Hösl

Barytonerna Roman Burdenko och Boris Pinkhasovich gör stabila insatser som Tomskij respektive Jeletzkij, likaså mezzosopranen Victoria Karkacheva i Polinas roll. Violeta Urmana har en lång framgångsrik karriär bakom sig både som sopran och mezzo och nu kliver hon ner till Grevinnans roll som hon visar att hon även har den vokala botten för.

Det har varit intressant att följa Asmik Grigorians karriär sedan genombrotten som Butterfly på Kungliga Operan 2014 och aldrig har jag hört henne passa så perfekt i en roll som i Lisas parti. Rösten har den idealiska blandningen av värme och kraft med ett stort spektrum av nyanser – hon gestaltar en passionerad, förtvivlad Lisa.

I operans huvudroll Herman lyckas Brandon Jovanovich inte särskilt bra. Hans röstklang är på tok för lyrisk och saknar det dramatiska bettet som partiet kräver. Därtill missar han samtliga höjdtoner i operans första akt och i mördararian i slutet av operan sjunger han samtliga höjdtoner i falsett. En horribel felbesättning på alla sätt och vis.

JOIN OUR TEAM?

Do you love opera and classical music, have a great ear for detail and want to express your thoughts through writing?
Please contact us!

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Read our privacy policy for more info.

JOIN OUR TEAM?

Do you love opera and classical music, have a great ear for detail and want to express your thoughts through writing?
Please contact us!

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Read our privacy policy for more info.