Marie Jacquots lysande debut med Münchner Philharmoniker

Isarphilharmonie, München, 16 februari 2024

Kristine Tjøgersen: Between Trees
Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr. 3

Jean Sibelius: Symfoni nr. 1

Att debutera med en så renommerad orkester som Münchner Philharmoniker är säkerligen ingen lätt uppgift, men den unga franska dirigenten Marie Jacquot visade lejonklon när hon ledde orkestern i mitten av februari.

Modigt nog inledde hon konserten med att dirigera ett verk av den unga norska kompositören Kristine Tjøgersen med namnet Between Trees, uruppfört så sent som 2021. Det är ett onekligen ett spännande verk som i programbladet beskrivs som “musikalisk biotop av linker och klanger”, och lyssnarupplevelsen var onekligen som en promenad i en regnskog, full av naturens akustiska inslag.

Därefter var det dags för Ludwig van Beethovens tredje pianokonsert. Beethoven och tonarten c-moll brukar ju vara en utmärkt kombination, jag tänker inte minst på den tredje pianotrion (op. 1), ödessymfonin, den sista pianosonaten och så förstås den tredje pianokonserten. En av dagens främsta Beethoveninterpreter Rudolf Buchbinder satt vid flygeln och visade en djupdykning i verket och i detalj bestämt sig för hur han vill ha sin Beethoven serverad. Buchbinder bjöd på ett personligt spel och distinkt anslag som gav fraseringen ett starkt uttryck, något han även kontrasterade med mycket fina nyanser. Dessa kontraster märktes som tydligast i konsertens andra långsamma sats.

Kvällen avrundades med Sibelius första symfoni. Münchner Philharmoniker spelade suveränt och med enorm spontanitet under Jacquot och känslan var att  musiken föddes i ögonblicket. Jacquots hade ett personligt sätt att närma sig musiken där nya fraseringar och stämmer stiger fram ur orkesterväven men allt är gjort med stor musikalitet. Det sätt som Jacquot byggde upp symfonins höjdpunkter och som hon höll fast vid musikens långa linjer var inget annat än suveränt. En succédebut med andra ord!

Foto: Tobias Hase/Münchner Philharmoniker

JOIN OUR TEAM?

Do you love opera and classical music, have a great ear for detail and want to express your thoughts through writing?
Please contact us!

SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Read our privacy policy for more info.